Sposób przygotowania

Mąkę wsypać do miski, zrobić duży dołek. Mleko i cukier zagrzać, aby było ciepłe ale nie gorące, dodać droższe i dobrze je rozpuścić. Wlać do dołka i przysypać dokładnie mąką.
Nakryć miskę ściereczką i zostawić w ciepłym miejscu aż mąka popęka (u mnie ok 20 minut obok kaloryfera). Dodać resztę składników i zagnieść na gładkie ciasto. (zagniatanie trudne nie jest, ale trochę czasu trzeba mu poświęcić, żeby ciasto było lśniące) Zostawić w misce do wyrośnięcia na około 30 minut.
Rozwałkować bez podsypywania mąką (zawartość oleju sprawia, że się nie przylepia). Blachę posmarować tylko lekko olejem,
Wyłożyć ciasto na blachę, posmarować sosem pomidorowym, posypać oregano, dodać ulubione składniki i wstawić do piekarnika.
Piec ok 20 - 25 minut w termoobiegu na 160 stopni, w normalnym piekarniku na 180 stopni.
Dodatki oczywiście pozostawiam do własnego wyboru. U nas jedna część pizzy zawsze jest hawajska (szynka, kukurydza i ananas) a druga część to inwencja twórcza (pieczarki, szynka, salami, cebula, ogórek kiszony, kukurydza, papryka). Na ciasto zawsze daję najpierw sos pomidorowy, posypuję oregano, na to składniki, ser i jeszcze trochę oregano :-))

Komentarze

  • 0
    original
    Opublikowano

    Konto zablokowane

    Treść odpowiedzi została zablokowana przez administratora serwisu.
  • 1
    original
    Opublikowano

    eliza135

    dobre

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !