Sposób przygotowania

Kruszonka (wychodzi jej bardzo dużo, resztę warto zamrozić na inną okazję):

20 dag mąki
1/2 kostki masła
1/2 szkl pudru
1 cukier waniliowy
1 żółtko
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Wszystkie składniki połączyć ze sobą i wyrobić w rękach. Zawinąć w folię i zamrozić.


Zamrożoną kruszonkę ścieramy na tarce o dużych oczkach.

Kokilki smarujemy masłem, posypujemy kaszą manną i na dno wykładamy startą kruszonkę.

Obrane jabłko kroimy na niezbyt grube plasterki i wykładamy na kruszonkę. Posypujemy obficie cynamonem.

Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodajemy stopniowo cukier i całość wykładamy na wierzch jabłek.

Wkładamy na nagrzanego do 170 st. piekarnika i zapiekamy ok. 25 minut. Należy kontrolować deserki w czasie pieczenia, żeby beza nam się nie spiekła. Pod koniec pieczenia przełączyłam na dolną grzałkę.

Podawać gorące.

Smacznego :)

Komentarze

  • 0
    original
    Opublikowano

    Jastinka

    świetne
  • 0
    original
    Opublikowano

    Monika-twin

    pycha,jak apple crumble
  • 2
    original
    Opublikowano

    goofy9

    extra

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !