Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto czekoladowe z serowo-kokosowymi kuleczkami
250g twarogu
jajko
50g cukru
50g wiórków kokosowych
3 łyżki mąki ziemniaczanej
Wszystkie składniki dokładnie ze sobą łączymy i dłońmi formujemy kuleczki. Układamy je na dnie tortownicy (posmarowanej masłem i podsypanej mąką) w niewielkich odstępach.
Ciasto:
Żółtka miksujemy razem z cukrem (40g) aż do uzyskania puszystej masy. Następnie wlewamy rozpuszczoną czekoladę i ponownie mieszamy.
W miseczce mieszamy obie mąki z proszkiem do pieczenia, solą i kakao. Dodajemy stopniowo do zmiksowanych z cukrem żółtek.
W oddzielnym garnku ubijamy na sztywno białka ze szczyptą soli, wsypując pod koniec cukier (ponownie zmiksować).
Białka delikatnie łączymy z masą kakaową i wylewamy równomiernie na serowo-kokosowe kuleczki.
Wkładamy do nagrzanego do 170st. piekarnika i pieczemy ok. 30-40 minut.
Po wystudzeniu ciasto możemy udekorować polewą czekoladową lub obsypać pudrem.
Smacznego :)
* Składniki podane są dla tortownicy o śr. 20 - 22 cm. Dlatego jeśli robimy w większej to polecam zwiększyć składniki na ciasto o połowę.