Sposób przygotowania

Farsz:

5-6 cebul
jajko
2 łyżki masła
1/2 łyżeczki tymianku
1/2 szklanki kwaśnej śmietany
2 łyżeczki maku
gałka muszkatołowa
sól
pieprz


1. Cebulę pokroić w cienkie plasterki. Smażyć na rozgrzanym maśle 10-12 minut. Przyprawić solą, tymiankiem i pieprzem. Odstawić.

2. Połączyć w misce mąkę, proszek, masło i szczyptę soli, wlać mleko. Mieszać, aż powstanie gładkie ciasto. Przełożyć je na posypaną mąką stolnicę i krótko zagniatać. Ciastem wylepić dno tortownicy.

3. Na cieście rozłożyć cebulę, polać jajkiem ubitym ze śmietaną, posypać makiem i szczyptą gałki.

4. Placek piec w temp. 200 stopni, aż się przyrumieni (około 30 minut). Podawać ciepły.

Smacznego!

Komentarze

  • 2
    no-image
    Opublikowano

    halina17

    smaczny cebularz
  • 0
    ds
    Opublikowano

    dwa pokoje z kuchnią

    mniamniusie!
  • 0
    original
    Opublikowano

    smerfetka79

    najlepsze cebularze są z Lublina ale ten to coś zupełnie innego, mojemu mężowi baaardzo by posmakował

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !