Sposób przygotowania

Rozbić jajka i ubić w naczyniu. Następnie dodać mąkę, najlepiej przez sitko żeby uniknąć grudek, nalać maślankę lub kefir. Ewentualnie można użyć mleka, ale w tedy nasze pancakes nie będą tak puszyste. Do naczynia dodać pozostałe składniki i wszystko dokładnie zmiksować blenderem. Przygotowany roztwór odstawić na 5 minut, w tym czasie rozgrzać patelnię. Najlepiej żeby patelnia miała małą lub średnią średnicę, w tedy pancakes będą odpowiednich rozmiarów. Patelnia oczywiście musi być teflonowa lub stalowa, tak aby placuszki nie przyklejały się. Masę nalewać na patelnię najlepiej małą chochelką. Kiedy pojawią się pęcherzyki i ciasto lekko się zarumieni na krańcach przerzucić na drugą stronę. Jeszcze chwila i placuszek gotowy. Pancakes idealnie smakują z dżemem, masłem orzechowym lub kwaskiem cytrynowym. Oryginalne amerykańskie pancakes często podawane są z syropem klonowym ale dzisiaj niestety nie posiadałem;) Warto dodać też troche owoców, świetnie komponują się z borówkami lub truskawkami. Smacznego!!

Komentarze

  • 0
    no-image
    Opublikowano

    Stachu90

    mega przepis;)
  • 0
    no-image
    Opublikowano

    Natalia40

    świetne
  • 0
    original
    Opublikowano

    KLEO

    na pewno pyszne
  • 0
    original
    Opublikowano

    dianix

    i zsie czlowiek szybko zapelni takim jedzonkiem

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !