Sposób przygotowania

Krok 1 / 3

Rabarbar obrać i pokroić na kawałki, posypać go cukrem i odstawić. W miseczce zagnieść składniki na kruszonkę: 1/2 kostki zimnego utartego na tarce o dużych oczkach masła, 1 szklankę mąki i 1/2 szklanki cukru, odstawić do lodówki. Drożdże rozetrzeć z 1 łyżką cukru, 1/2 szklanki mąki i ciepłym, ale nie gorącym mlekiem, do uzyskania konsystencji gęstej śmietany. Odstawić do wyrośnięcia. Żółtka utrzeć z cukrem, dodać cukier waniliowy i wyrośnięty rozczyn drożdżowy, pozostałą mąkę i wyrobić ciasto. W trakcie wyrabiania stopniowo dolewać pozostałe mleko. Pod koniec wyrabiania dodać stopione i przestudzone masło i wyrabiać całość, aż będzie odchodzić od ręki. Jeśli trzeba dodać mąki.
Przykryć i odstawić do wyrośnięcia.


Komentarze

  • 1
    original
    Opublikowano

    Konto zablokowane

    lubie takie kuchy...
  • 1
    original
    Opublikowano

    niedozywiona

    o matko, tęsknię za smakiem pysznego ciasta z rabarbarem.
  • 1
    original
    Opublikowano

    Seba

    coś dobrego
  • 1
    original
    Opublikowano

    Justyna/Dzastus

    rzadko wypiekam, ale to bylo smaczne
  • 1
    no-image
    Opublikowano

    Puszcza

    najlepsza to ta kruszonka
  • 1
    dsc_0327
    Opublikowano

    mariel78

    smakowity

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !