Sposób przygotowania

Piersi z kurczaka myjemy,osuszamy.Z każdej strony solimy i pieprzymy.Wkładamy do miski.Dodajemy liście laurowe,rozmaryn(u mnie tymianek) i jeden zmiażdżony ząbek czosnku.Zalewamy winem tak,aby mięso było przykryte i odstawiamy do lodówki na cąłą noc.Następnego dnia rozgrzewamy piekarnik do 180'.Osączamy kurczaka i osuszamy papierowymi ręcznikami.Nie wylewamy przypadkiem marynaty!.Obtaczamy kawałki kurczaka w mące.W garnku lub rondlu przystosowanym do używania w piekarniku podsmażamy je,aby się zarumieniły z każdej strony.Wyjmujemy je z garnka na chwilę.Do garnka wrzucamy plasterki czosnku i chwilę podsmażamy,aż się zarumienią.Trzeba uważać,bo czosnek bardzo szybko się pali.Dodajmy anchois,oliwki,pomidory,podsmażone kawałki kurczaka oraz marynatę.Doprowadzam do wrzenia i wstawiam do piekarnika na półtorej godziny.Jeśli w trakcie pieczenia płyn odparuje można dolać trochę wody albo bulionu z kurczaka.

Komentarze

  • 0
    original
    Opublikowano

    Ankha

    Taki kurczak na pewno jest aromatyczny i o bogatym smaku;)
  • 0
    original
    Opublikowano

    Rafał10

    ale pięknie wyglada, aż chce się jeść :)
  • 0
    original
    Opublikowano

    Cukiereczek13

    wyglada super ;)
  • 0
    no-image
    Opublikowano

    jasiek

    oliwki mało myśliwskie ale smaczne:)

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !