Sposób przygotowania

Białka ubić ze szczyptą soli. Mąkę przesiać, wymieszać z proszkiem do pieczenia. Żółtka utrzeć z cukrem, dodać sypkie produkty i wymieszać. Na koniec delikatnie wmieszać pianę z białek i migdały (zmielone). Tortownicę natłuścić i wysypać bułką tartą. Włożyć na kilka minut do lodówki (ciasto nie będzie przywierać). Wyjąć, wlać masę i wstawić do nagrzanego do 180stopni piekarnika. Piec ok. pół h. **z doświadczenia wiem, że co piekarnik to inny czas :D Biszkopt przetrzymać 5min w wyłączonym piekarniku, by nie opadł. Ewentualnie zastosować "terapię szokową" - po wyjęciu z piekarnika rzucić nim z wysokości ok.20cm :)

Komentarze

  • 0
    original
    Opublikowano

    Rafał10

    MNIAM!!! Aż ślinka cieknie :)
  • 0
    original
    Opublikowano

    treonina

    fajny kształt :-)
  • 0
    original
    Opublikowano

    Konto zablokowane

    może być dobre : )
  • 0
    original
    Opublikowano

    Ankha

    Ciekawe jak bardzo różni się smakiem od tradycyjnego biszkoptu...
  • 1
    original
    Opublikowano

    polly66

    troszkę różni:) nie smakuje jak zwykły biszkopt typu baza do tortu ale ciasto biszkoptowe do herbaty/kawy/mleka w sam raz. Migdały czuć bardzo wyraźnie

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !