Przepis i sposób przygotowania na: gnochi z serem po włosku
1/2l mleka, 15dag rokpola, 2 łyżki masła, 2 łyżki mąki
DODATKI
5 dag masła do pieczenia i posmarowania formy, sól pieprz, 10dag startego ostrego sera
Ziemniaki ugotować w osolonej wodzie, osączyć, przestudzić, obrać, przecisnać przez praskę. Dodać mąkę, jajko, żółtko, doprawić solą i pieprzem, wyrobić jednolite ciasto. Oprószonymi maką dłońmi uformować z ciasta wałeczki grubości palca. Pokroić na kluski długości 3 cm każdą przycisnąć wypułką stroną widelca. Gotować aż wypłyną wyjąć i odsączyć
Zrumienić masło z mąką i mieszać powoli dodając mleko. Zagotować, dodac pokruszony rokpol, mieszając gotować 5min doprawić solą i pieprzem. Gnochi włożyć do posmarowanej masłem formy polać sosem. Posypać startym serem obłożyć płatkami masła. Piec 20min w 180stopniach. Podawać posypane natką.