Przepis i sposób przygotowania na: Borówki leśne z gruszkami.
Odkryj nowy, odświeżający smak owocowych przetworów. Wypróbuj domowy przepis na brusznice - borówki leśne z gruszkami i przygotuj do słoiczków przepyszną masę. Będzie idealnie smakować jako dodatek do obiadu, kolacji lub do posmarowania kanapki.
Jak zrobić borówki leśne z gruszkami?
Borówki leśne (brusznice) przebrać, sparzyć wrzątkiem i osączyć.
Gruszki obrać i podzielić na mniejsze części usuwając gniazda nasienne.
Z wody i cukru ugotować syrop i na gorący włożyć gruszki. Gotować 5 minut.
Po tym czasie dodać borówki szybko zagotować, zmniejszyć gaz i dogotować kolejne 20 minut.
Gorące borówki przekładać do wyparzonych słoiczków, zakręcić i odstawić do góry dnem do całkowitego ostudzenia.
Smacznego!