Sposób przygotowania

Drożdże ucieramy z odrobiną cukru i odstawiamy na około 10 minut. W tym czasie roztapiamy masło i podgrzewamy mleko. Mąkę warto przesiać, dodajemy do niej cukier waniliowy, szczyptę soli, zaczyn z drożdży, jajka oraz mleko. Ciasto dobrze wyrabiamy. Na koniec dodajemy roztopione masło i dalej wyrabiamy aż wszystko ładnie się połączy. Odstawiamy ciasto w ciepłe miejsce przykryte ściereczką aż podwoi swoją objętość. W tym czasie płuczemy jagody, osypujemy je cukrem i lekko rozgniatamy. Wyrośnięte ciasto cienko wałkujemy na prostokąt, na nim układamy jagody i zwijamy jak roladę. Następnie kroimy na małe bułeczki bardzo ostrym nożem, jeżeli ciasto się klei umoczmy go lekko w oleju. Bułeczki układamy na blaszkach i pieczemy w 180 stopniach około25-30 minut. Po ostygnięciu posypujemy cukrem pudrem

Komentarze

  • 1
    original
    Opublikowano

    Monika78

    na to mam ochotę:)

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !