Sposób przygotowania

cukier ubić z dwoma żółtkami dodać margarynę,mąkę i proszek do pieczenia wymieszać i schłodzić w lodówce ok.30min.pozostałe jajka oddzielić białka od żółtek i ubić na sztywno ze szczyptą soli jak się ubiją dodać żółtka zmiksować i połączyć ze schłodzoną masą podzielić ciasto na 2 równe części do jednej dodać kakao i dokładnie wymieszać.Ciasto wykładać na natłuszczoną blachę najpierw jasne na wierzch ciemne i upiec w temp.180st.ok.30min.Budyń ugotować w/g opisu na opakow.można dodać łyżkę mąki ziemniaczanej aby był bardziej gęsty,przestudzić.Masło lub margarynę utrzeć z żółtkami na puszystą masę stopniowo dodając wystudzony budyń aż powstanie gładka jednolita masa.Truskawki umyć odszypułkować i osuszyć,na przestudzonym cieście układać pokrojone na ćwiartki lub na połowę na nie wyłożyć krem i wyrównać powierzchnię,po wierzchu możemy posypać startą czekoladą gorzką i udekorować truskawkami.

Komentarze

  • 2
    original
    Opublikowano

    Ada-Gaba

    wygląda przepysznie

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !