Sposób przygotowania

z drożdży,cukru,łyżki mąki i letniego mleko przygotować zaczyn odstawić do wyrośnięcia,do miski wsypać mąkę,miód,jajko,szczyptę soli roztopione masło i całość wymieszać na jednolita masę dodać zaczyn i pozostałe letnie mleko wyrobić ciasto dłonią jak zacznie się odklejać od dłoni to przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia.Wyrośnięte ciasto podzielić na 6 porcji z każdej formować po 3 wałki i zaplatać warkocz zwinąć je w wianek i układać na natłuszczonej blasze po wierzchu posmarować rozkłóconym jajkiem i posypać orzeszkami wstawić do piekarnika na 180st.i piec na złoty kolor ok.20min.można polukrować po wystudzeniu lub do każdego wianka w środek włożyć ugotowane i pofarbowane jajko.

Komentarze

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !