Sposób przygotowania

W połowie szklanki mleka rozprowadzić drożdże z łyżką cukru i mąki, odstawić w ciepłe miejsce. Gdy drożdże zaczną rosnąć dodać do mąki, wbić jajka, dodać rozmiękczone albo rozpuszczone, wystudzone masło, ciepłe mleko, alkohol i aromat. Zarobić ciasto do czasu aż pojawią się pęcherzyki powietrza, odstawić w ciepłe miejsce. Gdy ciasto powiększy swoją objętość wyłożyć na blat wysypany mąką. Lekko rozwałkować.

Wycinać krążki literatką, a w środku małym kieliszkiem.
Wrzucać na gorący tłuszcz najpierw oponki, a w nie wrzucać wycięte kółka.

Osączyć z nadmiaru tłuszczu, przestudzone posypać cukrem pudrem.

Komentarze

A Ty, co o tym myślisz?

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !