Przepis i sposób przygotowania na: Sałata ogrodowa wieloskładnikowa
Liście sałaty porwac na małe kawałki.
Szczypiorek, por i liście czosnku drobniutko pokroić.
Najdrobniejsze listki nasturcji pozostawić w całości, ale odciąć ogonki.
Listki rukoli, groszku i bobu ppozostawić w całości.
Radicchio i cykorię pokroić.
Koperek posiekać jak najdrobniea, a z pieptruszki oderwać całe listki.
Pomidory pokroić na ćwiartki i zetrzeć (do dużej miski) na najgrubszej tarce - pozostawiając samą skórkę.
Do pulpy pomidorowej dodać miód i musztardę, pół wyciśniętego ząbka czosnku, sok z cytryny oraz sól i pieprz do smaku.
Dolać olej z pestek winogron, dodać lód i dokładnie wymieszać.
Pozotawić na kilka minut, aby lód zaczął się topić - wtedy dodać rozdrobnione warzywa.
Mieszać kilka chwil, aby wszystko pokryło się sosem.
Lód będzie dodatkowo rozprowadzał sos topiąc się, a także zachowa chłód, aby sałata zbyt szybko nie zwiędła.