Sposób przygotowania

Spód: Ciastka bardzo mocno rozkruszyć, wymieszać z nutellą. Masę wyłożyć do tortownicy, lekko ugnieść, wstawić do lodówki.
Masa: Żelatynę namoczyć w 1/2 szklanki zimnej wody, a następnie rozpuścić ją i ostudzić. Śmietanę ubić na sztywno. Dodać do niej cukier puder (niekoniecznie) i serki homogenizowane waniliowe, wymieszać. Dodać letnią żelatynę, dokładnie wymieszać. Masę wylać na spód z nutellą, schłodzić.
Wiśnie odsączyć z kompotu. Kompot przelać do garnka, dolać do niego tyle wody, żeby razem był litr płynu, zagotować i zdjąć z ognia. Zamiast wody można dać słodkie czerwone wino. Do gorącego płynu wsypać 1 łyżkę żelatyny i galaretkę, dokładnie rozpuścić. Płyn ostudzić.
Wiśnie rozłożyć na masie śmietanowej, zalać tężejącą galaretką wiśniową. Ciasto schłodzić w lodówce.
Na zdjęciach ciasto przygotowane z dwóch porcji.

Komentarze

Nikt jeszcze nie skomentował. Bądź pierwszy !

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !