Sposób przygotowania

Drożdże rozcieramy z łyżką cukru, mąki oraz śmietany. Odstawiamy na kilkanaście minut w ciepłe miejsce, aby drożdże zaczęły pracować. Masło roztapiamy i odstawiamy do przestudzenia. Następnie mąkę wsypujemy do miski, wlewamy wyrośnietę drożdże, dodajemy pozostałą śmietanę, jajko oraz żółtko. Dokładnie wyrabiamy ciasto. Następnie wlewamy roztopione masło i jeszcze raz wyrabiamy ciasto. Ciasto ma być gładkie i miękkie. Następnie ciasto odstawiamy do wyrośnięcia. Gdy ciasto już nam wyrośnie rozwałkowujemy je na stolnicy podsypanej mąką tworząc koło. Następnie koło kroimy na trójkąty. Na każdy trójkąt ciasta nakładamy porcję masy makowej z puszki i formujemy kształtne rogaliki. Rogaliki smarujemy roztrzepanym jajkiem i układamy na blasze zachowując odstęp. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180*C 25-30 minut. Po upieczeniu dowolnie dekorujemy. Ja polukrowałam je gotowym lukrem zielonym i posypałam cukrowymi drażetkami.

Komentarze

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !