Sposób przygotowania

Przed przystąpieniem do smażenia wątroby przygotować sos. W rondlu w 2 łyżkach tłuszczu zrumienić lekko cebulę pokrojoną w plasterki, dodać drobno pokrojone pieczarki, przyprawić pieprzem i gałka muszkatołowa, podsmażyć mieszając, a gdy przestanie wydzielać się para, wlać do rondla rosół i dodać przecier pomidorowy. Zagotować i na słabym ogniu gotować powoli około 10 minut. Zaciągnąć sos łyżką maki, rozprowadzonej oddzielnie rosołem przy stałym mieszaniu, dodać bardzo drobno pokrojoną szynkę, pietruszkę, trybulkę. Sos przechowywać w cieple nie gotować. Wątrobę oczyścić, zdjąć błonę pokroić w małe plastry, przyprawić każdy sola i pieprzem i otoczyć w łyżce maki. Na patelni stopić 4 łyżki tłuszczu i usmażyć plastry wątroby. Usmażoną wątrobę podawać z makaronem

Komentarze

A Ty, co o tym myślisz?

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !