Sposób przygotowania

Pomidory sparzyć wrzątkiem, obrać i oczyścić z twardych części. Czosnek zmiażdżyć, cebulę pokroić w kostkę, marchewkę również.

Pomidory pokroić w całkiem dużą kostkę.

W garnku z grubym dnem rozpuścić 2 łyżki masła i wrzucić marchewkę, cebulę i czosnek i zeszklić. Po chwili, kiedy cebula będzie miękka, wrzucić pomidory i smażyć na śrenim ogniu, około 20 minut.

Po tym czasie zupę uzupełnić wywarem i dokładnie zmiksować na gładki krem. Dodać przecier i umyte, posiekane listki bazylii i znów chwilę miksować.

Na koniec wlać słodką śmietankę i dobrze wymieszać. Zupę podać z różyczką pietruszki i gniazdkiem z ubitej śmietanki.

Komentarze

  • 0
    no-image
    Opublikowano

    lozken

    Od dawna chodzi za mną krem z pomidorów, jutro zrobię z Twojego przepisu :)

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !