Sposób przygotowania

Mięso włożyć do dużego garnka i zalać wodą, wsypać sól i zagotować. Kiedy się zagotuje, dokładnie z powierzchni wody zdjąć łyżką szumowiny i je wyrzucić.

Zmniejszyć nieco ogień. Warzywa umyć, obrać i w razie potrzeby podzielić na mniejsze części, dodać do kurczaka, zmniejszyć ogień do takiej postaci, kiedy woda będzie tylko lekko pyrkać, tzn. będą wypływaly bąbelki*.

Wrzucić wszystkie przyprawy i przykryć garnek.

Cebulę dokładnie umyć i obrać ją tylko do ostatniej brązowej łupinki, przekroić na pół i położyć na rozgrzanej kuchence lub ogniu, musi się tak opalić, żeby była całkiem zwęglona od strony opalanej**.

Cebulę dodać do rosołu i z powrotem przykryć garnek. Zostawić tak na malutkim ogniu na kilka godzin, tj. 2-3, im dłużej, tym rosołek będzie smaczniejszy.

Lubczyk dodaje się na chwilę przed podaniem zupy, żeby jego delikatny smak podkreślił smak rosołu, ale żeby nie uleciał pod wpływem długiego gotowania.

Komentarze

  • 0
    original
    Opublikowano

    Ankha

    Uwielbiam rosołek

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !