Sposób przygotowania

Porzeczki /mogą być mieszane białe z czerwonymi/ opłukujemy, odsączamy i oczyszczamy z szypułek. Cztery szklanki wody zagotowujemy z cukrem. Do wrzątku wrzucamy porzeczki i ponownie zagotowujemy. Odstawiamy, odcedzamy i przecieramy przez sito by pozbyć się pesteczek i skórek owocowych. Mąkę ziemniaczaną rozprowadzamy w pozostałej zimnej wodzie /0,5 szklanki/. Przecier porzeczkowy ponownie zagotowujemy i do wrzącego wlewamy rozrobioną mąkę ziemniaczaną z wodą i ciągle mieszając zagotowujemy. W pucharkach lub plastikowych pojemniczkach /ja wykorzystuję pojemniczki po serkach homogenizowanych/ układamy umyte i oczyszczone truskawki i zalewamy przygotowanym kisielem. Odstawiamy do wystygnięcia i stężenia lub podajemy na ciepło.

Komentarze

A Ty, co o tym myślisz?

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !