Sposób przygotowania

Drożdże rozkruszyć do miseczki, zasypać cukrem i odstawić. Mleko lekko podgrzać w garnuszku, dodać masło, zestawić garnuszek z ognia i mieszać, aż masło się rozpuści, a całość będzie ledwie letnia. Zalać mlekiem drożdże w miseczce i wymieszać, odstawić na 10 minut.

W misce wymieszać mąkę z solą, wbić jajko, zrobić dołek i wlać rozczyn, wyrobić gładkie, miękkie ciasto, włozyc do miski nasmarowanej olejem i odstawić pod przykryciem na 30 minut.



Na patelni rozpuścić masło, dodać posiekana drobno cebulę, zesmażyć na złoto. Przecisnąć czosnek przez praskę i dodać do cebuli, zamieszać.

Umyty i osuszony szpinak włożyć na patelnię i dusić wszystko razem, mieszając, aż płyn prawie całkiem odparuje, na samym końcu dodać pieprz. Odstawić, by masa przestygła, kiedy tak się stanie wymieszać z pokruszonym serem feta.



Nastawić piekarnik na 180 stopni. Wyłożyć blachę papierem do pieczenia.

Z wyrośniętego ciasta uformować wałek o długości około 1 metra, rozwałkować go na szerokość około 7cm. Rozłożyć równolegle farsz i bardzo dokładnie zakleić ciasto, tworząc rulon.

Bardzo delikatnie obrócić węża sklejeniem w dół i zacząć go zwijać w ślimaka, bardzo delikatnie przełozyć go na papier do pieczenia, nalezy uważać, aby nic się nie rozkleiło. Posmarować ślimaka mlekiem.

Wstawić blachę do piekarnika i piec całość 25-30 minut. Podawać od razu.

Komentarze

  • 0
    original
    Opublikowano

    smerfetka79

    fajny pomysł:) na pewno pychota. Fetę wolę zdecydowanie w wersjach na gorąco

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !