Sposób przygotowania

Krok 1 / 4

CIASTO: z drożdży robię rozczyn, odstawiam do wyrośnięcia. W misce mieszam letnie mleko, cukier i jajka. Następnie dodaję mąkę i gotowy rozczyn. Chwilę wyrabiam, następnie dodaję roztopione i lekko przestudzone masło oraz sól. Ciasto będzie dość rzadkie, ale nie należy dosypywać zbyt dużo mąki. Wyrabiam gładkie i elastyczne ciasto, wkładam je do miski, nakrywam lnianą ściereczką i odstawiam do podwojenia objętości.
NADZIENIE: wypłukany w ciepłej wodzie mak, zalewam wrzątkiem i trzymam na minimalnym gazie około 30 minut. Następnie mielę dwukrotnie w maszynce do mielenia mięsa przy użyciu najdrobniejszego sitka.
Zmielony mak, bakalie, płynny miód, roztopione masło, ekstrakt migdałowy i żółtka dokładnie mieszam.


Komentarze

  • 4
    original
    Opublikowano

    ben-ka

    poproszę porcyjkę do kawy:)
  • 4
    original
    Opublikowano

    anemon

    "Sie Pani częstuje".
  • 3
    100_7604
    Opublikowano

    misia53

    to ja tyż kcem.....
  • 4
    original
    Opublikowano

    anemon

    "Nie ma problema" Misiu.
  • 1
    no-image-available-icon-web1
    Opublikowano

    caralajna

    wow, super sposób na zakręcenie tego ciasta, wygląda pięknie
  • 3
    original
    Opublikowano

    anemon

    Caralajna, i w dodatku bardzo prosty sposób.
  • 3
    original
    Opublikowano

    ben-ka

    hm....i ten półmisek......wcale bym sie nie pogniewała gdyby do mnie wrócił i to z tym ciachem:)
  • 4
    original
    Opublikowano

    anemon

    Proszę bardzo, dla mnie wystarczy tylko pretekst i chętni do jedzenia, a nie ma problemu, już się zabieram za pieczenie.
  • 0
    13524163_10207657151841229_703449476_o
    Opublikowano

    Krzysztof15

    super
  • 4
    original
    Opublikowano

    alaaa

    fajnie go zwinęłaś,,
  • 1
    original
    Opublikowano

    gacopierz23

    pyszności
  • 5
    original
    Opublikowano

    barbara11561

    lubię takie ciasta z makiem
  • 3
    ja
    Opublikowano

    IZABELA29

    ten sposób zawijania tworzy fajny wzorek
  • 4
    original
    Opublikowano

    anemon

    A dodatkowo ten sposób jest dość prosty do zwinięcia.
  • 1
    ja
    Opublikowano

    IZABELA29

    wiem próbowałam już w moim wypieku
  • 2
    original
    Opublikowano

    ankaryba

    ale pychotka :-)
  • 5
    original
    Opublikowano

    anemon

    Izabela cięszę się, że wypróbowałaś ten sposób zwijania. Prawda, że łatwy?
  • 3
    ja
    Opublikowano

    IZABELA29

    łatwy i efektowny
  • 2
    original
    Opublikowano

    Konto zablokowane

    Treść odpowiedzi została zablokowana przez administratora serwisu.
  • 3
    original
    Opublikowano

    Grazyna0211

    ale mi narobiłaś apetytu już bym jadła chyba sobie upiekę ale nie wiem czy dam radę tak fajnie zwinąć
  • 4
    original
    Opublikowano

    anemon

    Grażyna oczywiście, że dasz radę zwinąć. To jest proste, robisz tak jak na zdjęciu.
  • 1
    original
    Opublikowano

    Sarenka

    Ale by się zjadło - wygląda obłędnie dla miłośnika makowych smaczków :P
  • 1
    original
    Opublikowano

    czekoladka_m

    pyszna! też taką robię:)
  • 3
    original
    Opublikowano

    Wacław

    pycha,nie robiłem takiej,chyba czas to zmienić :-)
  • 3
    original
    Opublikowano

    anemon

    @Wacław koniecznie zmień.
  • 0
    original
    Opublikowano

    Alex_M

    wspaniała strucla
  • 2
    original
    Opublikowano

    barbara11561

    uwielbiam taką :)
  • 0
    no-image
    Opublikowano

    mirosława4

    bardzo lubię :)
  • 0
    original
    Opublikowano

    Dorian

    pyszna strucla

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !