Sposób przygotowania

Jajka wbić do miski i roztrzepać. Postawić miskę na garnku z wrzątkiem i ubijać, aż jajka będą ciepłe. Zdjąć, dodać cukier puder i ubijać dalej. Gdy masa będzie lśniąca i sztywna, wymieszać z mąką.
Blachę opłukać wodą i wyłożyć natłuszczoną folią aluminiową. Rozsmarować ciasto na grubość 1 cm. i wstawić do nagrzanego do 220 stopni piekarnika.
Piec ok.20 min.
Ciepły biszkopt wyjąć na ściereczkę posypaną cukrem i szybko zwinąć razem ze ściereczką.
Orzechy zemlec. Cukier zwilżyć 8 łyżkami wody i ugotować gęsty syrop. Dodać orzechy i zapach. Wymieszać i ostudzić.
Z białek ubić pianę i połączyć z masą orzechową.
Wyjąć biszkopt ostrożnie rozwijając ściereczką.
Posmarować nadzieniem i znowu ciasto zwinąć.
Położyć roladę brzegiem ciasta do spodu i pokroić na plasterki.

Komentarze

A Ty, co o tym myślisz?

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !