Sposób przygotowania

Drożdże rozetrzeć w ciepłym mleku i odstawić na kilka minut. Mąką przesiać i wymieszać z cukrem dodać jajka, kefir, wino i drożdże rozpuszczone w mleku i wymieszać wszystko dokładnie starając się wtłoczyć w nie dużo powietrza, odstawić do wyrośnięcia.
Po około 1 godz. ciasto rozciągnąć na podsypanej mąką stolnicy i małą szklaneczką wyciąć krążki na każdym ułożyć truskawki i zlepić jak pączki i delikatnie je spłaszczyć. Jeszcze raz zostawić na chwilkę do podrośnięcia.
Olej wlać do frytkownicy i nagrzać do temp.170st , smażyć racuszki do 7 min, powinny się same w trakcie smażenia odwrócić, ale jeśli tego nie zrobią to należy je odwrócić, aby ładnie nam się usmażyły.
Po usmażeniu odsączyć z nadmiaru tłuszczu i przed podaniem posypać cukrem pudrem.

Komentarze

  • 1
    original
    Opublikowano

    czekoladka_m

    Widziałam je juz dzisiaj na Twoim blogu. Ale kusisz:):):)

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !