Przepis i sposób przygotowania na: pizzerinki ślimaczki z ziołami i czosnkiem
W tym czasie przygotować oliwę ziołową - do małej miseczki wlać olej , czosnek przecisnąć przez praskę , dodać zioła wg uznania - u mnie przewaga oregano. Posolić ziołową masę.
Do przesianej mąki dodać zaczyn drożdżowy , posolić, dodawać resztę wody i wyrabiać ciasto- ma być jak na pizzę.
Odstawić na 15 min i dać odpocząć ciastu.
Rozgrzać piekarnik na 180 stopni.
Z ciasta uformować kwadrat o grubość 1, 5 cm. Posmarować ziołowym olejem całość. Zawinąć w rulon. Rulon kroić na 2,5 cm kawałki. Każdy kawałek położyć na płasko delikatnie przygnieść ręką . Posypać startym cheddarem .
Ułożyć na blaszce posmarowanej oliwą . Piec na złoty kolor ok 15 -20 min w termoobiegu.