Przepis i sposób przygotowania na: Kotlety rybno-marchewkowe
Z tej porcji wychodzi 6 kotletów widocznych na zdjęciu.
250g ryby mintaj(u mnie mrożone filety)
3 łyżki koperek świeży-posiekany
5 łyżek stołowych czubatych marchewki startej na tarce o dużych oczkach
1 mała cebulka starta na tarce o dużych oczkach
1 jajko-surowe
5 łyżek bułki tartej + bułka do obtoczenia kotletów
olej do smażenia
sól morska,pieprz kolorowy wg.uznania
PRZYGOTOWANIE:
Rozmrożoną i odcisnietą rybę z nadmiaru wody przepuszczamy przez maszynkę do mielenia mięsa dwa razy. Wkładamy do misy.Dodajemy koper,marchew,cebulę,jajko i bułkę tartą. Wszystko solimy,pieprzymy i wyrabiamy na jednolitą masę. Następnie za pomocą wilgotnych dłoni formujemy kotleciki i obtaczamy je z każdej strony w bułce tartej. Na rozgrzanym oleju smażymy z obu stron na złoty kolor i wykładamy na ręcznik papierowy żeby pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Podajemy z czym kto lubi.Smacznego :-)