Przepis i sposób przygotowania na: Skrzydełka miodowo-ketchupowe
8 mięsistych skrzydełek z kurczaka
Na marynatę:
2 łyżki miód płynny (u mnie wielokwiatowy)
6 łyżek ketchup-łagodny (pudliszki)
2 płaskie łyżeczki papryka ostra w proszku
3 łyżki przyprawa np.złocista do kurczaka
sól morska,pieprz kolorowy wg.uznania
PRZYGOTOWANIE:
Z umytych i osuszonych skrzydełek odcinamy lotki i wkładamy do misy. Solimy,pieprzymy oraz dodajemy miód,ketchup,paprykę ostrą i przyprawę do kurczaka. Wszystko mieszamy dłonią i wkładamy do lodówki najlepiej na noc. Na drugi dzień przekładamy skrzydełka do worka,zapinamy z obu stron i układamy w naczyniu żaroodpornym.Pieczemy w 180*C jedną godzinę(grzanie góra-środkowa półka) Po tym czasie wyjmujemy i pozbywamy się worka.Wkładamy je jeszcze do piekarnika żeby nam sie pieknie przypiekły tj.na jakieś 10 minut...