Sposób przygotowania

Pamiętam niedziele spędzane u dziadków. Latem po obiedzie dorośli pili kawę, siedząc na ławce przed wejściem. Drewniany mebel pomalowany był na wszystkie kolory tęczy - podobnie jak płot, a farba przez lata coraz bardziej się łuszczyła. Wychodziłam do ogrodu uzbrojona w mały, nieco tępy nożyk, w poszukiwaniu rabarbaru. Odcinałam mocne łodygi tuż przy ziemi, potem dokładnie je obierałam, zrzucając zielone frędzle. I jadłam na surowo. Tata wspominał, że babcia gotowała z niego kiedyś kompot, jednak ja go chyba nigdy nie próbowałam.
O tamtych niedzielach przypomniał mi niedawno rabarbar, który zobaczyłam na osiedlowym targu z warzywami. Od razu przyszedł mi do głowy pomysł na muffinki - wiedziałam, że połączenie mocnego, kwaśnego smaku rabarbaru ze słodyczą ciasta będzie idealne.

Muffinki rabarbarowe

Łączymy cukier z olejem, wbijamy jajko, miksujemy. Na przemian dodajemy mąkę wymieszaną z solą, sodą, proszkiem do pieczenia i gałką muszkatołową oraz mleko, a następnie rabarbar, wszystko mieszamy. Pieczemy 25 minut w termoobiegu w 180 st. C. Sprawdzamy za pomocą patyczka, czy ciasto jest już suche.

*******
Życzymy smacznego i zachęcamy do odwiedzania naszego bloga http://mrmrssandman.blogspot.com/

Komentarze

  • 0
    no-image
    Opublikowano

    barbarella

    sezon wpełni więc trzeba próbować:)
  • 0
    original
    Opublikowano

    Paweł10

    pyszne ;)
  • 2
    original
    Opublikowano

    goofy9

    extra

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !