Sposób przygotowania

Zbieramy dobrze rozwinięte kwiaty czarnego bzu a w domu rozkładamy je na papierze aby mieszkańcy je opuścili . Potem delikatnie je płuczemy i obcinamy kwiaty , aby zostało jak najmniej zielonych gałązek , bo mogą powodować goryczkę . Zagotowujemy wodę z cukrem i kwaskiem cytrynowym . Zalewamy wrzątkiem kwiaty, przykrywamy pokrywką i odstawiamy na 2-4 dni raz dziennie mieszając . Odcedzamy , zagotowujemy syrop i wrzący wlewamy do wyparzonych słoiczków , zakręcamy i odstawiamy do góry dnem . Świetnie smakuje rozcieńczony wodą .

Komentarze

  • 1
    ds
    Opublikowano

    dwa pokoje z kuchnią

    ja zabieram sie w tym tygodniu za zrobienie go. pyszne
  • 0
    no-image
    Opublikowano

    sylwia / sytofala

    a mnie czekają jeszcze kolejne porcje, dzieciom strasznie smakuje
  • 0
    no-image
    Opublikowano

    Konto zablokowane

    warto wypróbować
  • 1
    original
    Opublikowano

    Ada-Gaba

    super

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !