Sposób przygotowania

Krok 1 / 4

Przygotować rozczyn: pokruszone drożdże wymieszać z łyżeczką cukru, gdy drożdże się rozpuszczą, dodać 4 łyżki mleka i 2 łyżki mąki, wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Całe jajka i żółtka zmiksować z cukrem, aż będą puszyste i wyraźnie powiększą swoja objętość, następnie odstawić w ciepłe miejsce np. do nagrzanego do 50*C piekarnika i wyłączonego, aby masa się podgrzała.


Komentarze

  • 0
    original
    Opublikowano

    Konto zablokowane

    tak jeszcze nie piekłam drożdżowego..zaciekawił mnie z tymi puszkami....zapisałam w kajeciku...
  • 2
    original
    Opublikowano

    Dorota59

    fajna babeczka
  • 0
    original
    Opublikowano

    motylwe

    pięknie wyrośnięte, ciekawe, do wypróbowania, super:)
  • 0
    no-image
    Opublikowano

    sylwia / sytofala

    piękna kopułka :)
  • 3
    original
    Opublikowano

    ben-ka

    baba jak malowana.
  • 1
    original
    Opublikowano

    BernadettaP

    Świetny przepis, a wykonanie mistrzowskie !
  • 3
    original
    Opublikowano

    anemon

    Z czystym sumieniem polecam Wam to ciasto, bo jest niesamowicie smaczne i wcale nie przesadzam. Warto je upiec nawet w zwykłej formie, ja też tak czasami piekę, choć upieczone w czymś wysokim /garnek, puszka/ jest bardziej dekoracyjne.
  • 2
    no-image
    Opublikowano

    kuklik

    baba co się zowie
  • 0
    no-image
    Opublikowano

    Adamorek

    lubię wschodnią kuchnię
  • 1
    no-image-available-icon-web1
    Opublikowano

    caralajna

    rewelacyjne ciasto, chętnie bym się poczęstowała :)
  • 2
    100_7604
    Opublikowano

    misia53

    a ja anemonku chętnie cię usciskam za to ciasto ..... czujesz? hihi... uwielbiam drożdzowe , zawsze mi się udają ..... dobry przepis i dobre wyrobienie ciasta , ot cała filozofia.....
  • 2
    original
    Opublikowano

    anemon

    Bardzo ucieszył mnie Twój komentarz i dziękuję Ci bardzo. Długo nie udawało mi się ciasto drożdżowe, testowałam różne przepisy i ciągle byłam niezadowolona z efektów. Dopiero jak zrozumiałam, że cała tajemnica udanego ciasta drożdżowego tkwi w dobrym / czytaj: długim/ wyrobieniu, piekę je często i jestem zadowolona ze swoich drożdżowych wypieków.
  • 1
    original
    Opublikowano

    alaaa

    wygląda wspaniale,
  • 2
    original
    Opublikowano

    barbara11561

    przesmacznie kusi,i jeszcze ten lukier i skórka pomarańczowa,palce lizać:)
  • 0
    no-image
    Opublikowano

    Renataj

    Wielkanoc się zbliża więc ciasto jak znalazł. Ten pomysł z wykorzystaniem puszek - ciekawy.
  • 1
    katarzyna-jaworek.
    Opublikowano

    Katarzyna59

    bardzo apetyczna
  • 0
    original
    Opublikowano

    Alex_M

    pięknie wygląda ta baba :)
  • 0
    no-image
    Opublikowano

    Adamorek

    pyszne ciasto

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !