Sposób przygotowania

Z porów odcinamy zielone części i dokładnie myjemy. Kroimy na skośne plastry o grubości 0,5 cm.
Cebule obieramy i siekamy na drobną kostkę.
Na patelni rozpuszczamy masło, wrzucamy pory razem z cebulą.
Warzywa przekładamy do garnka, zalewamy bulionem, dodajemy pokrojoną w długie paski szynkę i gotujemy na średnim ogniu przez 20 minut. Kiedy pory zupełnie miękkie, dodajemy topiony serek i mieszamy do rozpuszczenia. Zupę doprawiamy solą, pieprzem i małą szczyptą gałki muszkatołowej. Następnie dodajemy osoloną i wymieszaną z kilkoma łyżkami zupy śmietanę, Doprowadzamy zupę do zagotowania.

Komentarze

  • 1
    original
    Opublikowano

    Rafał10

    uwielbiam takie zupki :)
  • 0
    original
    Opublikowano

    ankaryba

    smaczna :-)
  • 1
    original
    Opublikowano

    alaaa

    też dodaję serek topiony do zup,,,bardzo smaczne
  • 2
    original
    Opublikowano

    anemon

    Fajny pomysł na zupę.

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !