Sposób przygotowania

Makaron ugotować w osolonej wodzie. Odcedzić i przelać zimną wodą by się nie skleiło. Mięso mielone podsmażamy na patelni, dodajemy 2 ząbki czosnku oraz sól i pieprz do smaku - dusimy. Pieczarki myjemy i kroimy w plastry. Dusimy je na 1 łyżce masła i odrobinie kucharka. 1 łyżkę masła rozpuścić na niskim ogniu i po rozpuszczeniu dodać 1 łyżkę mąki – powstanie zasmażka. Rozprowadzić ją bulionem ciągle mieszając, aż sos zgęstnieje. Jajka rozmieszać ze śmietaną, wlać do sosu. Dodać pieczarki, mięso mielone i kukurydze. Wszystko dokładnie wymieszać – doprawić solą, pieprzem i ostrą papryką. Naczynie żaroodporne wysmarować masłem. Na dno wyłożyć połowę makaronu, polać połową sosu. Przykryć pozostałą częścią makaronu i polać ją pozostałą częścią sosu. Na wierzchu rozłożyć wiórki masła (z pozostałej 1 łyżki). Zapiekankę wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 45 minut.

Komentarze

  • 1
    original
    Opublikowano

    Cukiereczek13

    pysznie sie zapowiada :)
  • 0
    original
    Opublikowano

    Kikiriki

    chyba dzisiaj zrobię :) fajna inspiracja
  • 0
    original
    Opublikowano

    safcia

    fajny przepis
  • 0
    original
    Opublikowano

    Kopiko1983

    Już mi ślinka leci!!!

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !