Przepis i sposób przygotowania na: Torcik biszkoptowy
Na biszkopt:
6 jajek,
180 g cukru,
1 szczypta proszku do pieczenia.
Na masę:
1 szklanka mleka,
3 sztuki jaj,
100 g cukru białego,
1 cukier wanilinowy,
1 kostka masła,
kakao gorzkie,
mieszanka bakalii:
(orzechy, rodzynki, czekolada, pomarańcze, kiwi, ananasy).
Dodatkowo:
wiórki kokosowe,
kilka kostek czekolady.
Przygotowanie:
Przygotowujemy biszkopt: Białka ubijamy na sztywno, utrwalamy cukrem. Ciągle ubijając dodajemy żółtka. Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia i dodajemy pod koniec ubijania do białek, delikatnie łącząc. Pieczemy biszkopt w rozgrzanym piekarniku na jasno-złoty kolor. Biszkopt po upieczeniu przekrawamy na trzy części. Przygotowujemy masę: Do metalowej miski wlewamy mleko, dodajemy jajka, cukier i cukier wanilinowy. Dokładnie rozbijamy trzepaczką. Ustawiamy na ogniu garnek z wodą i po zagotowaniu się wody nakładamy na garnek miskę z lejącą masą. Mieszamy cały czas, aż masa zgęstnieje i będzie konsystencji jak budyń. Uważamy, aby nie powstały grudki. Masę odstawiamy do chłodnego miejsca. Masło rozcieramy i dodajemy do niego stopniowo masę, ciągle mieszając. Masę dzielimy na trzy części. Do jednej części dodajemy kakao, pokrojone orzechy, rodzynki i połamaną czekoladę. Do drugiej masy dodajemy obrane i pokrojone drobno kiwi, pomarańcze, ananasy. Trzecią część masy pozostawiamy samą. Na jeden krążek biszkoptu nakładamy masę ciemną (z kakao), przykrywamy drugim krążkiem biszkoptu, nakładamy jasną masę i przykrywamy trzecim krążkiem biszkoptu. Boki ciasta i górę pokrywamy trzecią masą i posypujemy wiórkami kokosowymi. Ciasto z wierzchu posypujemy dodatkowo startą czekoladą. Można dodatkowo ciasto na górze wzdłuż krawędzi dekoracyjnie ozdobić masą przez szprycę.