Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kopytka z sosem grzybowym

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

ziemniaki ugotowane 6 sztuk
mąka pszenna 2 szklanki
jajko 2 sztuki
sól do smaku 0.5 łyżeczki
olej 1/5 łyżki
grzyby leśne 1/4 kg
cebula biała 1 sztuka
smietana 18% 1 szklanka
pieprz 1 szczypta

Przepis i sposób przygotowania na: Kopytka z sosem grzybowym

Kopytka: Ugotowane ziemniaki przeciskamy przez praskę i wykładamy na stolnicę. Dosypujemy obie mąki, jajko, sól, i całość bardzo dokładnie mieszamy wygniatając ciasto. Dzielimy ciasto na 3 mniejsze porcje ,tworząc kule. Z kuli formujemy wałki o grubości 3 cm,lekko spłaszczamy i kroimy na kluski o szerokości 1,5 cm . Wałek obsypujemy mąką aby ciasto się nie kleiło i kroimy ukośnie tworząc wałeczki. Gotowe kopytka wrzucamy na gotującą się wodą z odrobiną soli oraz oleju. Gdy wypłyną na wierzch, znak że są ugotowane.
Sos : grzyby oczyszczamy, myjemy i obieramy.Kroimy w kostkę.Gotujemy w osolonej wodzie 15 minut. Cebulę kroimy w krążki i podsmażamy.Dodajemy ugotowane grzyby oraz śmietanę.Doprawiamy do smaku.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak