Sposób przygotowania

Kopytka: Ugotowane ziemniaki przeciskamy przez praskę i wykładamy na stolnicę. Dosypujemy obie mąki, jajko, sól, i całość bardzo dokładnie mieszamy wygniatając ciasto. Dzielimy ciasto na 3 mniejsze porcje ,tworząc kule. Z kuli formujemy wałki o grubości 3 cm,lekko spłaszczamy i kroimy na kluski o szerokości 1,5 cm . Wałek obsypujemy mąką aby ciasto się nie kleiło i kroimy ukośnie tworząc wałeczki. Gotowe kopytka wrzucamy na gotującą się wodą z odrobiną soli oraz oleju. Gdy wypłyną na wierzch, znak że są ugotowane.
Sos : grzyby oczyszczamy, myjemy i obieramy.Kroimy w kostkę.Gotujemy w osolonej wodzie 15 minut. Cebulę kroimy w krążki i podsmażamy.Dodajemy ugotowane grzyby oraz śmietanę.Doprawiamy do smaku.

Komentarze

A Ty, co o tym myślisz?

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !