Sposób przygotowania

Zmielić mięso wieprzowe z łopatki wraz z 2 ząbkami czosnku, dodać jajko, majeranek, doprawić solą, młotkowanym pieprzem z kolendrą, dodać jeszcze 2 łyżki bułki tartej, 1 łyżkę kaszki kukurydzianej i wszystko dokładnie wymieszać. Formować okrągłe klopsiki- 12 sztuk. Przygotować sos śmietanowy: w 500 ml wrzącej wody rozpuścić bulion warzywny, wrzucić klopsiki, gotować na małym ogniu 15 minut, 1 łyżkę skrobi kukurydzianej wymieszać w małej ilości wody, dodać 3 łyżki śmietany do sosów, 2 łyżki wrzącego bulionu, wymieszać i wlać do klopsików, zagotować, zmniejszyć ogień, poczekać aż sos zgęstniej, podawać z pełnoziarnistym ryżem Parboiled Kupiec, obsypanym koperkiem.

Komentarze

  • 1
    original
    Opublikowano

    Emilia22

    apetycznie wyglądają,mniam mniam:)
  • 0
    original
    Opublikowano

    pacpaw

    super. ciągle mam w planach klopsiki ale nie mogłem dopasować sosu. Teraz już chyba wiem - zrobię na śmietanowym :o)
  • 1
    original
    Opublikowano

    staropolanka5

    super
  • 0
    original
    Opublikowano

    Rafał10

    fajny przepis, warty wypróbowania:)

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !