Sposób przygotowania

3/4 szklanki wody z 2 łyżkami cukru zagotować w garnku. Do gotującego się syropu włożyć śliwki i gotować na małym ogniu około 7 minut. Owoce mają być miękkie, ale należy uważać, aby się nie rozgotowały. Następnie śliwki odcedzić, ale płyn zostawić. Ostudzić owoce i wywar.
Do pojemnika ze szczelną pokrywką włożyć śliwki i zalać je alkoholem. Zostawić na 12 godzin.

Przygotować biszkopt. Białka z 5 jaj ubić na sztywną pianę razem z 3/4 szklanki cukru. Dodawać po jednym żółtku, następnie przesiać 3/4 szklanki mąki pszennej i 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej z proszkiem, dodać kakao i sok z cytryny i delikatnie wymieszać mikserem na najmniejszych obrotach. Wyłożyć do foremki i upiec w piekarniku rozgrzanym do temp.170-180 stopni C. Czas pieczenia – 35-40 minut. Ostudzić.

2 szklanki mleka zagotować z cukrem i cukrem wanilinowym. Do pozostałego mleka (1 szklanka) dodać żółtka, budyń, 1,5 łyżki mąki ziemniaczanej i 1,5 łyżki mąki pszennej i dokładnie rozmieszać i wlać na gotujące się mleko. Ugotować tak jak budyń (należy uważać, bo się łatwo przypala). Gdy budyń ostygnie, połączyć go z masłem miksując na puszystą masę.

Do płynu pozostawionego po gotowaniu śliwek dodać odrobinę alkoholu, w którym nasiąkały owoce. Gdyby owoce wchłonęły cały alkohol, należy dodać odrobinę innego. Takim ponczem nasączyć zimny biszkopt.
Na nasączony biszkopt wyłożyć masę budyniową, a na niej rozłożyć nasączone alkoholem śliwki. Owoce powinny być rozłożone gęsto, jeden przy drugim. Ciasto wstawić do lodówki.

polewa: na parze lub w kąpieli wodnej rozpuścić pół kostki masła, 4 duże łyżki mleka i czekoladę. Kiedy składniki połączą się i utworzą jednolitą masę, polać nią śliwki. Schłodzić całość w lodówce.

Komentarze

  • 1
    no-image
    Opublikowano

    kamyk

    super
  • 1
    original
    Opublikowano

    eliza135

    smaczne ciasto

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !