Sposób przygotowania

Maliny lekko rozgnieść, wsypać cukier i często mieszając zagotować. Gotować 10 minut. Gorącą masę przetrzeć przez sito (ten krok można pominąć jesli komus nie przeszkadzaja pestki z malin). Przecier ponownie zagotować. Mąkę ziemniaczaną wymieszać z 3 łyżkami wody, wlać do przecieru i zagotowac. Jeśli potrzebujemy sos na zimno to wystudzic. Podawać do deserów, nalesników a na zimno także do lodów. Zamiast malin mozna użyc innych owoców jagodowych (porzeczek, jagód, jeżyn itp.)

Komentarze

  • 1
    original
    Opublikowano

    caroline1983

    Na zdjęciu sos z białych malin.
  • 2
    original
    Opublikowano

    IKrakowianka

    musi być pyszny taki sos
  • 1
    original
    Opublikowano

    pacpaw

    pewnie świetnie smakuje z lodami
  • 2
    original
    Opublikowano

    Grazyna0211

    świetny!

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !