Sposób przygotowania

„Ziemniaki gotujemy tak jak to zwykle robimy, gdy chcemy je podać do posiłku. Jednak bez żadnych przypraw. Gdy wystygną - tłuczemy. W oddzielnej misce mieszamy mąkę, kakao, sól i proszek do pieczenia. W jeszcze innej misce ucieramy mikserem masło z cukrem, a gdy te się dobrze połączą wmiksowujemy w nie 3 jajka. Do otrzymanej masy stopniowo dodajemy porcjami przemieszane sypkie składniki, mleko oraz ziemniaki. Gotową masę przekładamy do natłuszczonej formy i pieczemy w piekarniku przez 30 - 40 minut. Znacie patent z patyczkiem? Kiedy wkładamy w ciasto jakiś patyczek (wykałaczkę, zapałkę, ciasto szaszłykowe) i po wyciągnięciu jest suchy - znaczy że ciasto się upiekło. Ciasto odstawiamy do częściowego ostygnięcia - na około pół godziny.”
I tu nastąpił problem z brakiem jego wyrośnięcia, dlatego próbowałam uratować ciasto.
Powstały "placek" wysmarowałam dżemem wiśniowym. Śmietanę ubiłam dodając żelatynę rozpuszczoną w ciepłej wodzie (nie ubijajmy zbyt długo śmietany bo zrobi się masło) , wylałam na ciasto. Czekoladę starłam na tarce, wiórki kokosowe uprażyłam na patelni i tym posypałam śmietanę.

Komentarze

  • 0
    original
    Opublikowano

    pierniczkowo

    wygląda pysznie, ciasta czekoladowe należą do moich ulubionych i jeszcze ten wiśniowy dżem, pycha:)

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !