Sposób przygotowania

Jabłka obieramy, usuwamy gniazda nasienne, ścieramy na tarce jarzynowej z grubymi oczkami (najlepiej robotem z odpowiednia tarka). Przekładamy do garnka, z cytryny wyciskamy sok i dodajemy do jabłek. Do jabłek dodajemy też 1 szklankę cukru i 1/2 szklanki wody. Całość zagotowujemy i gotujemy 10 minut. Dodajemy jeszcze tyle cukru żeby jabłka były wystarczająco słodkie (trzeba spróbować), rodzynki i cynamon (ilość według gustu) i gotujemy jeszcze 5 minut. Przekładamy gotowe jabłka do słoików, zakręcamy i pasteryzujemy 30 minut. Możemy wykorzystać dowolne jabłka, nawet papierówki. Ilość użytego cukru zależy od tego jak kwaśne są jabłka. Takie jabłka można wykorzystywać do ciast, naleśników a także jako samodzielny deser.

Komentarze

  • 3
    14344131_1175334835846825_6586112930612941972_n
    Opublikowano

    Ewa104

    Ja także robię przetwory z jabłek, obecnie z papierówek.Wkładam gorące do słoików i wywracam do góry dnem, nie pasteryzuję.Są dobre nawet przez kilka lat i się nie psują.Zrobię kilka słoików z rodzynkami, fajny pomysł.
  • 1
    original
    Opublikowano

    Kopiko1983

    Też robię podobne, ale bez rodzynek! Twój pomysł z rodzynkami jednak bardzo mi się spodobał :)
  • 1
    original
    Opublikowano

    anemon

    Jakiś czas temu zrobiłam takie jabłka z rodzynkami, były przepyszne, ale później zapomniałam o tym przepisie. Dzięki za przypomnienie, w tym roku muszę koniecznie zrobić.
  • 1
    original
    Opublikowano

    Grazyna0211

    pyszne są takie jabłuszka np:do szarlotki
  • 0
    original
    Opublikowano

    malaczarna23

    super
  • 1
    original
    Opublikowano

    ben-ka

    takie zapasy by mi się przydały:)

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !