Sposób przygotowania

wymyte gruszki po obraniu przekroić na połowy, wydrążyć gniazdka nasienne wraz z otaczającymi je twardymi komórkami. połówki gruszek podczas obierania przetrzymać w lekko zakwaszonej wodzie. gruszki przed włożenia do weka trzeba obgotować w wodzie, aby zmiękły i dały się łatwiej układać. przegotować zalewę.syrop dla trwałości i polepszenia jej smaku, należy lekko zakwasić kwaskiem cytrynowym. gorącym syropem napełniać słoiki z ułożonymi w nich gruszkami, nałożyć gumki, przykrywki, klamerki, słoje pasteryzować, wstawiając do wody o podobnej ciepłocie jak ich zawartość przez 25-30 min

Komentarze

  • 4
    no-image
    Opublikowano

    aga130982

    spróbuje
  • 5
    original
    Opublikowano

    Katarzyna/kate1980

    już mi ślinka cieknie
  • 2
    original
    Opublikowano

    aginaa

    pyszne
  • 2
    original
    Opublikowano

    edyta44

    muszę sprubować
  • 2
    original
    Opublikowano

    edyta44

    muszę sprubować
  • 2
    original
    Opublikowano

    edyta44

    muszę sprubować
  • 1
    original
    Opublikowano

    BozenA

    koniecznie musze wypróbować
  • 1
    original
    Opublikowano

    Emilia22

    na pewno pyszny ten kompocik
  • 1
    no-image
    Opublikowano

    monika154

    uwielbiam taki kompocik
  • 2
    kucharka
    Opublikowano

    gosia47-47

    uwielbiam
  • 1
    original
    Opublikowano

    hastalavista

    pięknie się prezentuje :)
  • 1
    original
    Opublikowano

    mdepfs

    lubie gruszki
  • 1
    original
    Opublikowano

    ana00

    oj napiła bym się tego kompociku :)
  • 2
    no-image
    Opublikowano

    traktorek

    mój ulubiony
  • 1
    original
    Opublikowano

    Magda60

    pyszne
  • 1
    original
    Opublikowano

    bursztynek

    także go baaardzo lubię
  • 2
    original
    Opublikowano

    plocia

    A gruszki gdzie masz ? pyszne są z takiego kompotu.

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !