Sposób przygotowania

Gdy na Święta Bożego Narodzenia piekłam struclę makowo-orzechową zostało mi trochę nadzienia makowego, które zamroziłam. Przydało się w tej chwili do przygotowania drożdżowej strucli makowej o posmaku cynamonu. Masy starczyło, tylko na delikatne muśnięcie ciasta, ale cynamonu nie żałowałam, po upieczeniu był wyczuwalny w smaku.
nadzienie:

1/2 szklanki maku z puszki (wcześniej zamrożonego)
1 op. mielonego cynamonu

na kruszonkę: 1/4 szkl. cukru, 1 cm pasek margaryny, 2 łyżki stołowe mąki pszennej

Przygotowanie:
Mak rozmrażamy. Drożdże rozcieramy z łyżka cukru i ciepłym mlekiem. Dodajemy połowę mąki, mieszamy i odstawiamy do wyrośnięcia do piekarnika nastawionego na 50 stopni z termoobiegiem. Margarynę rozpuszczamy. Żółtka ucieramy z 3 łyżkami cukru. Gdy rozczyn podwoi swoją objętość, dodajemy utarte żółtka, jedno białko, resztę mąki, cukier waniliowy, rozpuszczoną margarynę i dokładnie wyrabiamy za pomocą robota. Wstawiamy ponownie do ciepłego piekarnika. Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy na prostokąt o grubości około 0,5 cm. Smarujemy je pozostałym białkiem, rozkładamy na nim cienką warstwą mak, posypujemy cynamonem. Zostawiamy 2 cm brzegu i zwijamy ciasto w rulon, ostrożnie przekładamy struclę do silikonowej formy keksowej. Posypujemy delikatnie kruszonką. Pieczemy 30 minut w temp. 200 stopni.

Komentarze

  • 1
    original
    Opublikowano

    motylwe

    nie ma to jak pyszne drożdżowe i jeszcze z cynamonem mmmm...
  • 1
    original
    Opublikowano

    iziona

    Wygląda bardzo ładnie i smacznie:)
  • 1
    no-image
    Opublikowano

    Justyna87

    pyszności:)
  • 0
    no-image
    Opublikowano

    agnieszka137

    muszę wypróbować z cynamonem...
  • 0
    no-image
    Opublikowano

    Małgorzata106

    super

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !