Sposób przygotowania

Do garnka wlewamy mleko i podgrzewamy. Kiedy temperatura osiągnie około 10 - 15 stopni - wlewamy jogurt i dokładnie mieszamy. Dodajemy czosnek niedźwiedzi.

Wyciskamy sok z jednej cytryny i wlewamy do szklaneczki.

Kiedy temperatura wzrośnie do 85 stopni (trzeba uważać, bo wzrasta bardzo szybko pod koniec) dodajemy sok z cytryny i mieszamy, oczekując na duże, ładne grudki.

Podgrzewamy jeszcze chwilkę i przekładamy ser na drobne sitko wyłożone czystą gazą. Pozostawiamy do odciekania na około 20 - 25 minut.

Następnie odciskamy pozostałą zawartość płynu w serze, przekładamy go do miski, dodajemy sól oraz śmietanę, bardzo dokładnie mieszamy, przekładamy całość do małej formy dobrze uciskając i pozostawiamy przykryte foliową kołderką na całą noc w lodówce.

Smacznego!

Komentarze

  • 3
    original
    Opublikowano

    Konto zablokowane

    apetyczny
  • 3
    original
    Opublikowano

    Konto zablokowane

    apetyczny
  • 0
    avatar-1
    Opublikowano

    Anna133

    ciekawa receptura

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !