Przepis i sposób przygotowania na: Ziemniaki pieczone z cukinią i ziołami
Cukinię umyć i pokroić podobnie - razem ze skórką.
Blaszkę wyścielić papierem do pieczenia, wysypać warzywa, polać oliwą i posypać przyprawami.
Z gałązek świeżego tymianku użyć same listki przeciągając tymianek między palcami - powinna zostać czysta gałązka.
Kawałki rozmarynu wrzucić bez siekania.
Całość skropić płynną przyprawą do zup lub sosem sojowym.
Wszystko wymieszać - najwygodniej dłońmi.
Wstawić blaszkę do piekarnika nagrzanego do 200-220*C - ja ustawiam termoobieg + grill.
Piec 25-40 minut, aż ziemniaki zmiękną, a wierzch warzyw ładnie się zarumieni.
W trakcie pieczenia przemieszać 1-2 razy.
Ja podaję z sosem remouladowym.
Wierzch tuż przed podaniem posypuję płatkami chili.