Sposób przygotowania

Kapustę oczyścic z wierzchnich lisci, poszatkować. Ogórki umyć, pokroić w plasterki. Paprykę umyć, oczyścić pokroić w cienkie paski. Marchew umyc, oskrobać, zetrzeć na tarce z dużymi oczkami. Wszystkie warzywa dokładnie wymieszać, dodać pieprz i sól i jeszcze raz wymieszać. Odstawić w chłodna miejsce na 2-4 godziny. Warzywa układać w słoikach ciasno ubijając. Pozostały z warzyw sok w miarę możliwości wlac na wierzch warzyw (o ile będzie miejsce bo podczas ubijania warzywa też go puszczą). Słoiki odstawić na 2 tygodnie (pod spód najlepiej podłozyć jakąś tacę bo ze słoików może wyciekać w trakcie kiszenia nadmiar soku). Po 2 tygodniach odstawić słoiki w chłodne miejsce lub zapasteryzować przez 15 minut (do dłuższego przechowywania). Nie trzeba bardzo ściśle trzymać sie przepisu. Jeśli ktoś lubi to może dać któregos składnika wiecej. Sól dajemy mniej więcej w ilości 1 łyżki na 1 kg warzyw. Sałatke mozna podawać prosto ze słoika lub przyprawić jak tradycyjna kapustę kiszona dodając siekaną cebulę, tarte jabłko i olej.

Komentarze

  • 10
    original
    Opublikowano

    Kate131

    uwielbiam takie sałatki
  • 5
    no-image
    Opublikowano

    Przemek4

    apetycznie
  • 0
    original
    Opublikowano

    Konto zablokowane

    Uwielbiam :)
  • 0
    no-image
    Opublikowano

    pawel007

    niema jak kapusta kiszona.
  • 2
    no-image
    Opublikowano

    Konto zablokowane

    fajnie wygląda
  • 3
    original
    Opublikowano

    Katarzyna/kate1980

    uwielbiam taką sałatkę
  • 1
    original
    Opublikowano

    Agnieszka172

    super przepis
  • 0
    original
    Opublikowano

    Grażyna13

    Pyszna !
  • 0
    no-image
    Opublikowano

    sofciak

    Wygląda przepysznie :)
  • 1
    original
    Opublikowano

    anemon

    Apetycznie wygląda Twoja sałatka.
  • 3
    original
    Opublikowano

    Grazyna0211

    wygląda przepięknie

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !