Sposób przygotowania

Tuszkę umyć, podzielić na mniejsze kawałki następnie dodać boczek i rozdrobnioną cebulę, podlać niewielką ilością wody, przykryć i dusić. Pod koniec duszenia dodać pokrajaną na małe kawałki wątrobę oraz mięso z kurczaka. Naczynie z miękkim mięsem zestawić z ognia, mięso wyjąć i oddzielić od kości. Dodać bułki i odstawić do wystudzenia. Zimne mięso razem z bułką przepuścić trzykrotnie przez maszynkę, dodać jajka (wcześniej z białek ubić pianę i delikatnie wmieszać do masy), przyprawić do smaku, wyrobić. Foremkę wysmarować masłem i wsypać bułkę tartą (obsypać blaszkę- większa keksówkę albo mniejszą foremkę kwadratową/prostokątną). Wyłożyć masę do formy (pozostawiając ok.1,5-2 cm od górnego brzegu)wyrównać i wstawić do nagrzanego piekarnika, piec około 60 minut. Pod koniec posmarować rozkłóconym jajkiem. Wyłączyć po tym czasie piekarnik i zostawić w nim do ostygnięcia. Schłodzić.

Żurawinę poddusić na winie zmiksować.Przestudzoną połączyć z chrzanem.

Komentarze

  • 0
    original
    Opublikowano

    Rafał10

    PYCHOTKA! Uwielbiam smak potraw z królika! Po przepisie widać, że składniki się zgrywają... muszę wypróbować !
  • 0
    original
    Opublikowano

    pacpaw

    ten sos chrzanowo-żurawinowy bardzo mnie zaciekawił. muszę na najbliższą Wielkanoc coś podobnego zrobić
  • 0
    original
    Opublikowano

    smerfetka79

    polecam i dziękuję za opinie

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !