Sposób przygotowania

Masło lub margarynę roztopić i przestudzić.
Ser biały zmielić lub przetrzeć przez sitko.
Mąkę pszenną i ziemniaczaną przesiać, dodać proszek do pieczenia.
Jajka wybić i ucierać z cukrem i cukrem waniliowym do uzyskania gęstej masy, następnie do niej dodać mąki a potem partiami ser. Gdyby ciasto było zbyt gęste, dodać trochę śmietany. Na końcu dodać roztopiony tłuszcz i dobrze wymieszać, w czasie końcowego mieszania wlać alkohol (może też być rum). Do ciasta także można dodać startą skórkę z cytryny i z 2 łyżki soku.
Wlać do małej blaszki do babki i piec ok. 50-60 minut w temp. 175stopni do suchego patyczka - samo ciasto w sobie jest dość wilgotne, więc ten suchy patyczek może jednak być trochę wilgotny.

Przepis na małą blaszkę, ok. 25cm długości.

Komentarze

  • 0
    original
    Opublikowano

    Emilia22

    fajna
  • 1
    100_7604
    Opublikowano

    misia53

    bardzo lubię twarogowe ,bo mają w sobie wilgoć
  • 1
    original
    Opublikowano

    parysek10

    wygląda wspaniale
  • 0
    original
    Opublikowano

    Norgiusz

    piękna
  • 0
    original
    Opublikowano

    Anna169Hosz

    Podoba mi się ten przepis.

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !