Sposób przygotowania

Najczęściej kupuje podwójną pierś z kurczaka, kroję mięso na kotlety i obcinam brzegi, żeby kotlety były ksztaltne, a z tego co zostało robię piersiątka z kurczątka, bo z małej ilości mięsa wychodzi sporo jedzonka.
Cebulę kroimy w średnią kostkę i smażymy na oleju, żeby się lekko zarumieniła. W tym czasie pierś z kurczaka kroimy w średnią kostkę (powiedzmy ok.1.5 cm x 1.5 cm).
Do talerza wbijamy jajko, dodajemy przyprawę warzywną, mieszamy. Wrzucamy pokrojone mięsko i mieszamy widelcem, żeby mięsko było całe w jajku. Wsypujemy bułkę tartą i dalej widelcem mieszamy mięsko, aby się tą bułką oblepiło. Bułki dajemy tyle, aby wchłonęła jajko.
Wrzucamy wszystko z talerza (łącznie z bułką, która została) na patelnię z cebulką i mieszamy. Najczęściej trzeba dodać jeszcze olej, bo sporo pije bułka. Wszystko mieszamy, mięsko powinno się porozdzielać.

Smażyć na złoto i gotowe. Można podawać z ziemniakami, surówkami (gotowymi, a co ), co kto lubi.

Mięsko jest pyszniutkie, potrawę bardzo szybko się robi i mało naczyń się brudzi ; do tego wychodzi tego sporo : (z jednych okrawków z podwójnego fileta dla 2-3 osób spokojnie wystarczy)

Komentarze

  • 0
    no-image
    Opublikowano

    Konto zablokowane

    dobry pomysł
  • 1
    original
    Opublikowano

    sylwiachmiel

    smacznie :)
  • 0
    original
    Opublikowano

    cukiereczek

    smaczne

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !