Sposób przygotowania

Baldachy bzu należy zebrać początkiem pełnego rozkwitu, z dala od dróg i zakładów przemysłowych, w słoneczny oraz ciepły suchy dzień.
Ostrożnie rozłożyć baldachy na prześcieradle, aby wyszły wszelkie robaczki - nie potrząsać, by nie pozbyć się cennego pyłku!
W dużym garnku zagotować wodę, wsypać cukier, dodać startą skórkę oraz sok wyciśnięty z cytryn.
Gotować, aż cukier zupełnie się rozpuści.
Do gorącego syropu wyskubać same kwiatuszki, bez zielonych łodyżek, które mogą spowodować gorzki posmak w gotowym syropie.
Zagotować razem, zdjąć z ognia, nakryć i pozostawić do zupełnego ostygnięcia.
Na drugi dzień ponownie zagotować i wystudzić
W trzecim dniu zagotować, ostudzić i odcedzić czysty syrop.
Przelać go do niewielkich słoiczków i zapasteryzować.

Komentarze

  • 1
    original
    Opublikowano

    krokodyl

    pożyczam :)
  • 2
    img_20161130_024927
    Opublikowano

    Habibi

    Na zdrówko :)
  • 1
    img_20161130_024927
    Opublikowano

    Habibi

    <b>Zapraszam serdecznie do przejrzenia moich kulinarnych pomysłów oraz do zapoznania się z przepisami na bardzo różnorodne dania *** Każdy znajdzie tutaj coś dla siebie :)</b>
  • 0
    original
    Opublikowano

    Monika79

    smaczne

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !