Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Joconde cake, czyli pomysł na Tiramisu.

3.0
(18)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

CIASTO CIEMNE
margaryna 100 g
kakao 2 łyżeczki
mąka 3/4 szklanki
mąka ziemniaczana 2 łyżeczki
białko 2 sztuki
cukier 0,5 szklanki
CIASTO JASNE
jajko 3 sztuki
mąka 1 szklanka
mąka ziemniaczana 2 łyżki
cukier 0,5 szklanki
laska wanilii 1 sztuka
Pomysł na Tiramisu z sosem 1 opakowanie
śmietana kremówka 250 g
kawa rozpuszczalna 2 łyżki
biszkopty okrągłe 180 g
kakao do smaku
polewa czekoladowa do smaku
ziarenka kawy do smaku
woda 15 (ciepła)

Przepis i sposób przygotowania na: Joconde cake, czyli pomysł na Tiramisu.

Kroki postępowania

1
Margarynę miksujemy z cukrem na puch, następnie dodajemy białka. Mąki przesiewamy z kakao i dokładnie mieszamy.
Krok 1 - Joconde cake, czyli pomysł na Tiramisu. foto
2
Gotową masę przekładamy do szprycy, a następnie wyciskamy szlaczek na papierze do pieczenia. Papier przekładamy na blachę, a następnie schładzamy ok 15-30 min. w lodówce.
Krok 2 - Joconde cake, czyli pomysł na Tiramisu. foto
3
Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy na sztywną pianę, pod koniec dodając cukier oraz wanilię. Następnie dodajemy żółtka i miksujemy. Mąki przesiewamy i delikatnie mieszamy drewnianą łyżką.
Krok 3 - Joconde cake, czyli pomysł na Tiramisu. foto
4
Ciasto wylewamy na blachę z ciemnym ciastem i delikatnie rozprowadzamy. Pieczemy ok 15 min. w 180'C.
Krok 4 - Joconde cake, czyli pomysł na Tiramisu. foto
5
Po upieczeniu ciasto szybko ściągamy z papieru do pieczenia i kroimy na mniejsze kawałki. U mnie wyszło 8 kawałków.
Krok 5 - Joconde cake, czyli pomysł na Tiramisu. foto
6
Każdy kawałek jeszcze ciepły zwijamy, tak by boki ciasta przylegały do siebie, a następnie wkładamy, np. do szklanki i pozostawiamy na ok. 60 min.
Krok 6 - Joconde cake, czyli pomysł na Tiramisu. foto
7
Do miseczki wsypujemy kawę oraz mniejszą saszetkę "Pomysł na Tiramisu z sosem o smaku amaretto" i zalewamy wodą, dokładnie mieszamy a następnie odstawiamy do przestygnięcia. Śmietanę kremówkę z większą saszetką "Pomysł na Tiramisu z sosem o smaku amaretto" ubijamy na sztywno. Biszkopty maczamy w sosie a następnie układamy warstwami w naszej "tubie". Na spód "tuby" wkładamy biszkopta, a na wierzch biszkopta w sosie, następnie dwie łyżki kremu Tiramisu i ponownie biszkopt namaczany w sosie i jeszcze raz dajemy dwie łyżki kremu Tiramisu. Na wierzch układamy biszkopt namaczany w sosie.
Krok 7 - Joconde cake, czyli pomysł na Tiramisu. foto
8
Całość zawijamy w folię spożywczą, tak by nasze "tuby" się nie rozeszły i schładzamy ok 30 min. Po tym czasie posypujemy kakao oraz przyozdabiamy kleksem pozostałego kremu Tiramisu.
Krok 8 - Joconde cake, czyli pomysł na Tiramisu. foto
9
Dodajemy kawałek czekolady, ziarnka kawy oraz możemy dorobić "uszko" zrobione z polewy czekoladowej.
Krok 9 - Joconde cake, czyli pomysł na Tiramisu. foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

usmiech 05.12.2014 12:57
ładnie wygląda
DorotaZ 22.02.2014 11:41
Wygląda obłędnie:)
czekoladka_m 15.02.2014 19:30
Efekt końcowy zniewalający:)
Rafał10 17.02.2013 09:50
wygląda baaaardzo apetycznie !
Angelika10 15.02.2013 01:15
bardzo lubię
SmacznaPyza 22.01.2013 10:50
fajny ciekawy pomysł z biszkoptem a potem deser z torebki - rozczarowanie...
zdeba 17.01.2013 20:57
super pomysł:)
RenataZ-et 13.10.2012 20:34
apetyczne
AGNIESZKA144 01.08.2012 21:37
fajne
bietka 27.07.2012 18:37
fajne
ilka_86 13.07.2012 09:12
wspaniały deser
Iwona56 15.05.2012 10:30
cudne,-brak słów
dwa pokoje z kuchnią 02.05.2012 21:33
ale to pięknie wygląda!
Misiabe 02.05.2012 20:50
Rewelacyjny pomysł!
Agnieszka_B 02.05.2012 13:01
fantastyczna propozycja :)
Mati3 02.05.2012 12:49
super
Anna146 02.05.2012 11:08
rewelacja!
pioge7 02.05.2012 08:15
ale super :D
caralajna 02.05.2012 07:48
bardzo atrakcyjnie się prezentuje

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak